Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Indretning af den kreative, grønne arbejdsplads

Indretning af den kreative, grønne arbejdsplads

At skabe kreative rum handler om strategisk sanselig og følelsesmæssig stimuli på de rette tidspunkter, og strategisk at arbejde med eller mod de elementer i et rum, der alligevel ikke kan ændres (væggenes placering, køkkenets eller toiletters placering og indgangens placering mm).

Som grøn startup kan man i denne guide finde et par råd til, hvordan man bidrager positivt til indretning af sit kontorfællesskab, som man er en del af, eller indretningen af sit personlige kontor eller hjemmekontor. Guiden er lavet af oplevelsesøkonom Maja Konge Nielsen, der har bred erfaring med kontorindretning. Maja er tidligere R&D konsulent hos DISIE.

Af oplevelsesøkonom (tidl. R&D konsulent hos DISIE) Maja Konge Nielsen

Handlingsbaserede elementer som stole, borde, døre, skabe, vinduesplaceringer, køkkener, toiletter, nødudgange, hylder, sofaer og alt mulig andet inviterer til specifikke handlinger og væremåder i et rum. Derfor bør man overveje følgende:

  1. hvordan man ønsker, at rummet bliver brugt på (refleksion, intensitet, afslapning osv.)
  2. afsøge konkrete stier/gange, placeringer af handlingsbaserede elementer for at nudge adfærden i den ønskede retning, og heri også tænke praktisk og logisk. Der er en praktisk anvendelse af et rum, som bør overvejes. Man kan vælge at arbejde med den eller mod den.
  3. skabe miljøer, som kan inspirere og skabe kreativitet ved at bruge konkrete greb som materialevalg, farvevalg, belysning, former, placeringer og afstande mm.

 

Den grønne vinkel

I indkøb af materialer eller i en specifik brug af køkken eller produktion af affald bør man overveje, hvordan man kan hjælpe til med den bæredygtige adfærd. Evt. gamificere affaldssortering og stikkontakter, indstille censoraktiverende vandhaner på toiletter for at mindske vandforbruget eller købe bæredygtige materialer og evt. støtte de virksomheder, der også selv stiler efter en grøn arbejdsplads.

Hvordan skabes kreative miljøer?

  • Forskellige taktile elementer (blød vs. hårde komponenter og forskellige materialevalg) samlet på ét sted skaber en høj stimuli, hvilket kan kickstarte kreativiteten og give en hurtigere rytmefornemmelse. 
  • Rum med lysindfald, kunstig belysning, forskellige farver af lys bør være strategisk alt efter hvilken stemning og arbejdsmoral man søger. Er der et refleksionshjørne bør stimuligraden mindskes og lyset dæmpes for at tricke en indadvendt reaktion. Ønskes der en høj intensitet i arbejdsmiljøet, så gør rummet interessant med en skarpere belysning og leg med udtrykket. 
  • Former kan skabe flow. Den rette vinkel er hård og skarp, og stopper flowet, hvortil blødere buer skaber et bedre flow. Overalt er der rette vinkler, så anderledes former er en vej at gå ift. at skabe nye og interessante indtryk for brugerne af rummet. 
  • Gør plads til samskabelse, dvs. at gøre det muligt for brugerne af rummet selv at sætte sit præg på det. Det skaber ejerskab og sørger for, at brugerne føler sig bedre tilpas i rummet og tør at bruge det intuitivt og aktivt. Føler man sig ikke velkommen eller utilpas, så agerer man ikke frit i et rum, hvilket ikke er fordelagtigt, når man ønsker at facilitere en kreativ stemning. 

 

 

Inspiration til artiklen og til fortsættelse af læsningen: Leaningspaces

Artikel ’Indretning af rum til kreative processer’ i ’Úet som praksis. Kunst kreativitet og sanselighed.’ Dansk Psykologisk Forlag 2013.

DISIE GRØNT is supported by Tuborgfondet

Tuborgfondet-logo-toolbox